< HomePage
   <- Дневника

Добавяне на коментар

Събота, 19 Септември 2009
Стъпка по стъпка инсталиране на Debian GNU/Linux step by step instalation

Ще ви преведа по мойте стъпки на инсталиране на Debian GNU/Linux. Ще опиша процеса който аз основно ползвам, и ще давам тук таме допълнителни обясненица до границите на моите знания (или до желанието ми на писане в блога-лога).

1. Първо трябва да се снабдим с Debian GNU/Linux операционната система. Това може да стане по много начини, искам да вметна че тази операционна система може да се инсталира по много начини!!! Може от CD-та, може от DVD-та, може и мрежова инсталация - тогава инсталирате нещо минимално на компютъра колкото да се закачи за интернет и след това от там си тегли файловете и прави основната ви работна инсталация. Мрежовата инсталация може да почне от сайта http://goodbye-microsoft.com/ или от http://www.goodbye-windows.com/ където теглите малка програмка която се инсталва в Майкрософт Уиндоус и от там се свързва с интернет и почва инсталацията. Може то флашка от bussiness card CD или netinstal CD, последните две се различават по големината но винаги са под 200 меги.

В моя преглед ще засегна netinstal CD. Сега трябва да си изберем версия коато да си инсталираме. Има няколко вида Debian Home, Debian Pro, Debian Server, Debian Enterprise. Да да ама не! Номерирането на версиите в Дебиан няма нищо общо с номерирането на версиите на Microsoft Windows. Дебиан ползва номериране на версиите си от типа на Х.Х.Х, както се номерира Unix софтуер. При него няма деление на хоум, про и сървър. Всяка значима версия на Дебиан си има име което е взето от анимационния филм Играта на играчките. Така 2.2 - potato, 3.0 - woody, 3.1 - sarge, 4.0 - etch, 5.0 - lenny и бъдещата 6.0 - squeeze.

Отделно в постоянно Дебианци разработват наведнъж три версии stable, testing и unstable. Stable винаги си мени името и сега синоним на stable e 5.0 - lenny. Testing също винаги си мени името с бъдещата версия, следваща след текущата stable версия. В момента testing се нарича бъдещата 6.0 - squeeze. И unstable винаги се нарича sid (гледайте филма!!!).

И след като изясних какво ще инсталираме, как се казва, трябва да видим откъде да го преточим. Така, аз винаги инсталирам Debian testing, в нашия случай дега това е 6.0 - squeeze. Винаги го правя с netinstal CD. Така че търсим Debian testing netinstal CD и попадаме на следващия филм!!! За тази година има 200 netinstal CD на Debian testing! Това са така наречените "дневни снимки" на CD образа - Daily builds. http://cdimage.debian.org/cdimage/daily-builds/daily/arch-latest/i386/iso-cd/ И от тука теглите два файла, единия е debian-testing-i386-netinst.iso а другия е MD5SUMS.small. Файла MD5SUMS.small е MD5 контролната сума на файла debian-testing-i386-netinst.iso. Чрез този файл може да проверите ISO-то дали не ви е повредено по време на свалянето. Правите проверка, ако всично е ОК, пържите ISO-то на диск.

2. Инсталиране както аз го правя! Влизаме в BIOS-а на компютъра, това може да стане с клавиш Del или с някой от клавишите F2, F10 или някой друг. Слагаме опцията първото стартиращо устройство да е CD-ROM, независимо дали имаме CD или DVD. Записваме промените в BIOS и излизаме. Рестартираме компютъра, слагаме записаното CD в устройството и чакаме да се стартира от там компютъра.
2.1 Появява се началния екран и избирам Install.
2.2 Избирам Bulgarian - Български
2.3 Избирам Българска
2.4 За име на хост пиша Alex, а вие пишете как искате да ви се казва компютъра
2.5 Домейна ми е server, имам си добствена мрежа
2.6 При начин на разделяне на диска избирам Автоматично - използване на целия диск. Както вие си инсталирате Уиндоус на целия твърд диск, така аз си инсталирам на целия диск Linux.
2.7 Избираме от списъка диска на който ще инсталираме
2.8 Избирам Всички файлове в един дял.
2.9 И се съгласявам да бъдат направени промените
2.10 Казвам Да
И от тука нататък започва инсталиране на основната система, и инсталационния процес чете софтуера от CD-то.
2.10 На Keyboard layout избирам българска
2.11 За смяната на клавиатурните подредби избирам Alt+Shift
2.12 Даваме парола но root
2.13 Повтаряме паролата
2.14 Даваме пълното име на нов потребител
2.15 За този нов потребител задаваме име в системата
2.16 Задаваме парола
2.17 И я потвърждаваме
2.18 Избираме локация на сървър откойто ще смучем
2.19 Изберам debian.ludost.net
2.20 Не въвеждам нищо на проксито
2.21 На popularity-contest му давате Да
2.22 При избор на софтуер по подразбиране са Graphical desctop environment и Standart system utilities и така ги оставяме.
2.23 След това целия тоя софт дето сме го избрали се точи от интернет, стоим и чакаме.
2.24 На самбата и настройваме домейна или работната група, за мен е еvita
2.25 При мен е Не
2.26 При мен се получи и един екран който ме пита дали ще използвам non-free софтуер и аз му казвам Да
И така нататък...

Предварително ви благодаря за мненията ви.

Дневник: http://www.karatebulgaria.com/alex
За коментари: http://www.karatebulgaria.com/alex/addcomment.php/2009-09-19#add

[ Добави коментар ]
Добавяне на коментар
Не пишете nicknames, освен ако не се обръщам така към вас!
user@example.com
http://www.example.com/

Коментарът трябва да е на кирилица или на английски. Останалите се трият.

Запомни адреса и името ми, за да не го пиша следващия път

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!