< HomePage
   <- Дневника

Добавяне на коментар

Четвъртък, 17 Декември 2009
Кога нямаш нужда повече от учител/наставник? Методи на учене.

Кога нямаш нужда повече от учител/наставник?

Две неща събират хората - парите и идеите. Тези две неща и ги разделят. Когато идеите се разминават, (парите съзнателно ги пропускаме от обсъждане), най-доброто решение е учителят и ученикът да се разделят. Когато ученикът има свои идеи, и учителят престава да бъде авторитет, правилната стъпка е той учтиво да се отдръпне от учителя си.

В кой момент? Във виетнамската традиция има един трактат за ученичеството, та базирайки се на него, ще отговоря: в момента когато си доволен от себе си, нямаш нужда от учител. Това е всеки един момент в който се чустваш самодостатъчен, вътрешно балансиран, уверен, спокоен, доволен и всичко това - благодарение единствено на твоите качества. Решението да се откажеш от учителя си се взема в такъв момент.

Когато отново си разбалансиран (защото това също е природен закон...), когато е дошъл моментът да си временно неуверен в идеите си, недоволен, неспокоен и т.н. , сбалансирването може да се постигне в два пътя. Навън - да признаеш отново нечий авторитет ( отново "Осанна!" в някаква форма), или навътре - примерно, да самоустановиш за 100-тен път, че си постъпил правилно, като си се отказал от учителя си преди време. ( Е, не 3 пъти до първи петли де ... )

Методи на учене.

Това е по темата за учителя/наставника но трябва да засегна и методите на учене, независимо на какво. Различават се три основни метода на учене и това са групов, индивидуален и семинарен. Първия е за група която се води от авторитет докато учещите открият основите на изучаваното знание и придобият устойчиви навици. След това мирогледа на напредналите ученици излиза извън авторитета който води груповото занятие и тогава е момента те да започнат да се занимават самостоятелно. Семинарния метод е когато са се събрали напреднали - самостоятелно занимаващи се личности в група. Те се занимават в кратък период от време редувайки групово и индивидуално занимание.

Предварително ви благодаря за мненията ви.

Дневник: http://www.karatebulgaria.com/alex
За коментари: http://www.karatebulgaria.com/alex/addcomment.php/2009-12-17#add

[ Добави коментар ]
Добавяне на коментар
Не пишете nicknames, освен ако не се обръщам така към вас!
user@example.com
http://www.example.com/

Коментарът трябва да е на кирилица или на английски. Останалите се трият.

Запомни адреса и името ми, за да не го пиша следващия път

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!